Как да изберем гривна?

гривна

Гривната е символичен личен етикет около китката, знак за солидарност и себелюбие, внушаващ определена информация на околната среда. Това е ярък разказ за идентичността, кодиращ теми за приятелство, любовни взаимоотношения, дете и родител, дейности, мода.
Понякога е минимално, едва забележимо докосване на благороден метал или лента от плат, белязана със скъпоценен камък или ключов символ, напомнящ ни за вдъхновяващи моменти, нови начала или обещания към самите нас, а когато му дойде времето – светъл, ясно казано за нашата идентичност, цели, задаване на силен тон, създаване на защита.
Гривната пасва на ръката, когато ни потрябва. Не винаги планирано, по-често случайно, но значително. Подаряваме си гривни с намерение или пожелание, закопчаваме ги след интуитивно усещане, укрепване, маркиране или просто украсяване. Това е хилядолетно бижу, богато на богата история и със своята гъвкавост и лесна адаптация е спечелило симпатиите на мнозина, независимо от възраст, пол, култура и социален статус.
Гривните са широко обичани да се създават с комбинация от камък, перли или символични висулки, различните художествени синтези, развити в съвременните гривни, често се връщат към дълбокия произход на първобитното общество, когато бижутата са правени за защита, лечение, религиозни обреди, маркиране на нови етапи, привличане на успех.
Малко знания и вслушване във вътрешния си глас води до най-оптималния избор.
Например, мотивът на перлите ще спомогне за създаването на дух на увереност и успех, лапис лазули ще даде нова сила и вдъхновение, розовият кварц ще ни напомни за великата наука – любовта към себе си, решителността – карнеолът, лунният камък ще насърчи женската интуиция и способността да убеждават другите и тяхната хармония в дует ще помогне смело да се изкачи по кариерната стълбица, кристалът и розовият кварц, които се считат за символ на хармонията, ще обградят собственика на бижуто с успокояващо поле, така че се препоръчва носете такава гривна, ако всеки ден трябва да общувате с хора с противоположен характер.

               Как да разпознаем кубичния цирконий?

Камък цирконий  

            Кубичният цирконий е сравнително млад, тъй като за първи път се появява в търговията през 1973 г. Въпреки това, той се използва в бижутерията едва от 44 години! За толкова кратко време той буквално заля пазара на бижута. В този момент вероятно няма бижутер, който да не предлага бижута с кубични цирконии. По-долу сме описали набор от функции, които кристалите имат. Благодарение на тези знания ще знаете как да разпознавате кубичния цирконий .

                            Как да разпознаете кубичния цирконий бързо и правилно

                                                                    ЦВЯТ НА ЦИРКОНИЯ

             Кубичният цирконий е изкуствен декоративен камък. Обикновено е безцветен, но може да се предлага и в други цветове, като зелено, синьо, оранжево-червено или кафяво. Нещо повече, кристалите имат т.нар. огнен ефект, т.е. имат красиви оранжево-червени отражения.

Ако се чудите как да разпознаете кубичния цирконий , не забравяйте, че цветните кристали се използват много често в бижутата. Напоследък особено модерни са бижутата с цветни камъни. Преобладават бижутата с цветни камъни – кубични цирконии.

                                                                     ЦЕНА НА ЦИРКОНИИ

          Кубичният цирконий е изкуствен камък, който се произвежда в лабораторни условия. Производството му е сравнително просто и може да се прави в масов мащаб, поради което цирконите са много евтини. Ако купувате бижу с голям камък и цената е ниска, това определено не е диамант. Цената е функцията, благодарение на която най-бързо ще научите, че вашето бижу съдържа кубичен цирконий, а не диаманти.

                                                ЦИРКОНИЕВ КАМЪК Е ПЕРФЕКТЕН…ВРЕМЕННО

         Кристалите се произвеждат в стерилни лабораторни условия, така че вътрешността им е перфектна. Това означава, че когато се вгледаме внимателно в кубичния цирконий, няма да видим никакви включвания или пукнатини. Отвътре кубичният цирконий е перфектен.

Въпреки това кубичният цирконий се влошава с времето. Не вътре, а на повърхността му. Това е така, защото кубичният цирконий не е толкова твърд, колкото диамант (твърдостта на циркония по скалата на Моос е 8,5). След известно време, когато използваме бижута с кубичен цирконий, камъните стават матови и губят първоначалния си блясък. Това е друг начин, който ни позволява да разберем как да разпознаем кубичния цирконий.

                                                                  ЦИРКОНИИ И СЕРТИФИКАТ

         Друг съвет, който ще ни позволи да разберем как да разпознаем кубичния цирконий , е сертификат. Струва си да знаем, че когато купуваме бижута с кубични цирконии, никога няма да получим сертификат за тях. За такива евтини камъни няма сертификати. Можем да получим сертификат за кристали Сваровски, но не и за кристали


Забавен факт

Кубичният цирконий е различен от камъните Сваровски. Кубичният цирконий е стабилизирана, нормална модификация на циркониевия диоксид, докато камъните Сваровски са шлифовани кристални стъкла.